Autoredactie.nl

Het laatste autonieuws het eerst

CUPRA is het eerste automerk dat deelneemt aan nieuwe Extreme E competitie

CUPRA e-Racer

CUPRA vertaalt zijn autosportheritage door naar het heden met de deelname aan de nieuwe Extreme E competitie, als hoofdpartner van het ABT Sportsline-team. CUPRA heeft inmiddels al een indrukwekkend ‘track record’ op het circuit en de deelname aan Extreme E brengt die autosport know-how nu samen in een nieuwe benadering van geëlektrificeerde autosport.

Extreme E, de nieuwe offroad-competitie voor elektrische SUV’s, doet in 2021 enkele van de meest extreme en afgelegen locaties ter wereld aan. Het eerste seizoen omvat races op arctische, woestijn-, regenwoud-, gletsjer- en oceaanlocaties, in omgevingen die zijn aangetast of worden beïnvloed door de klimaatverandering. 

“CUPRA en de Extreme E-competitie gaan bewijzen dat elektrificatie en sportiviteit een perfecte match kunnen zijn. Dit soort partnerships stimuleren onze weg naar elektrificatie. Begin 2021 omvat ons modellengamma twee plug-in hybridemodellen en ons eerste volledig elektrische model, de CUPRA el-Born, staat in de tweede helft van volgend jaar in de startblokken,” aldus Wayne Griffiths, President van SEAT en CEO van CUPRA.

Grensverleggend

CUPRA’s deelname aan Extreme E is geen verrassing, want het merk heeft altijd de grenzen van het mogelijke verlegd. Zo heeft de CUPRA e-Racer – de eerste volledig elektrische toerwagen ter wereld – vier geïntegreerde single-speed elektromotoren die een gecombineerd vermogen van 500 kW (680 pk) en een koppel van 960 Nm leveren op basis van een vloeistofgekoeld accupakket van 65 kWu.

Extreme E: een elektrisch avontuur

CUPRA sluit zich aan bij ABT Sportsline als hoofdpartner van het raceteam en helpt bij het opstellen van een team van ingenieurs en coureurs voor dit elektrische avontuur. Extreme E kenmerkt zich door een gendergelijkwaardige opzet, waarbij teams één mannelijke en één vrouwelijke coureur moeten inzetten. De eerste daarvan is Mattias Ekström, CUPRA e-ambassadeur en befaamd rallycross- en DTM-kampioen.

“Extreme E is een mix van rally raid en rallycross en omvat races door zeer verschillende omgevingen, met proeven die zijn gemarkeerd met behulp van GPS,” verklaart Ekström. “Het is een veelbelovende serie voor de ontwikkeling van elektrische auto’s. De vergaarde data wordt gebruikt voor de ontwikkeling van straatauto’s. Denk daarbij aan bijvoorbeeld software en regeneratie.” CUPRA’s betrokkenheid bij Extreme E is daarom niet alleen bedoeld om succesvol te zijn in de autosport, maar ook om de opgedane kennis terug te laten vloeien naar de ontwikkeling van CUPRA’s straatauto’s. 

Het eerste seizoen van de Extreme E-raceklasse start begin 2021 en omvat vijf races.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *